«Ақмола облысы білім басқармасының Көкшетау қаласы бойынша білім бөлімінің жанындағы Көкшетау қаласының Ю.А.Гагарин атындағы балабақшасы» МКҚК
ГККП «Детский сад имени Ю.А.Гагарина города Кокшетау при отделе образования по городу Кокшетау управления образования Акмолинской области»

Ұйымдар тізімі

Галерея

Смотреть все>>>

Жедел ішек инфекциясы

Жедел ішек инфекциясы - бұл бактериялар, вирустар, саңырауқұлақтар, ішекке әсер ететін қарапайым микроорганизмдер тудыратын адам ауруларының кең тобы.

Ауру дене температурасының жоғарылауы, жалпы әлсіздік, жүрек айнуы, құсумен бірге жүреді. Іштің аймағында ауырсыну пайда болады, бірнеше рет сұйық нәжіс пайда болады. Ауру әсіресе балаларда қиын, өйткені метаболизм бұзылады, ағзаның сусыздануы пайда болады, жүйке жүйесі зардап шегеді. Сондықтан балалар ауырған кезде уақтылы медициналық көмекке жүгіну маңызды.

Инфекция көзі - ауру адам немесе қоздырғышты тасымалдаушы. Айналасындағылар үшін - жеңіл, ауру белгісі жоқ формалары бар науқастар ең қауіпті.

Инфекцияға халықтың барлық жас топтары бейім, бірақ көбінесе бір жастан жеті жасқа дейінгі балалар жиі ауырады.

Ауру берілудің негізгі механизмі – тамақ, су және тұрмыстық байланыс жолдарымен жүзеге асырылатын фекальды-ауыз жолы.

Берілу факторлары - тамақ, су, тұрмыстық заттар, ойыншықтар, қоршаған орта объектілері. Сондай-ақ, антисанитариялық өмір сүру жағдайлары, жеке гигиена ережелерін сақтамау, сапасыз тағамдарды тұтыну өткір ішек инфекцияларына ықпал етеді.

 Инфекциядан кейінгі иммунитет тұрақсыз, нәтижесінде ауруды қайта жұқтыру мүмкін. Қоздырғыш ағзаға енген сәттен бастап аурудың белгілері пайда болғанға дейін бірнеше сағаттан жеті күнге дейін созылуы мүмкін.

Жазда ішек инфекцияларының саны сөзсіз артады. Негізгі себептерді атайық:

-жылы мезгіл тамақ өнімдеріне (сорпалар, сүт өнімдері, ет, балық) енген кезде қоздырғыштардың көбеюіне және микроорганизмдердің асқазан-ішек жолдарының қорғаныш кедергілерін бұзатын мөлшерге дейін тез жиналуына ықпал етеді;

- адамдар жазда көптеген шикі көкөністер, жемістер мен жидектер жейді, олардың бетінде көптеген микробтар, соның ішінде қауіпті болуы мүмкін;

- балалар сыртта көп уақыт өткізеді және таза қолмен тамақтану міндетті ереже екенін әрдайым есіне түсіре бермейді;

- балалар да, ересектер де микроорганизмдер тіршілік әрекетін ұзақ уақыт, бірнеше айға дейін сақтайтын ашық су қоймаларында жүзуді ұнатады.

Келесі алдын алу шаралары денсаулықты сақтауға көмектеседі:

- қауіпсіз өнімдерді сатып алу (пастерленген сүт, жарамдылық мерзімін сақтай отырып, зауыттық қаптамадағы өнімдер);

- тамақ дайындау ережелерін сақтау (мұқият термиялық өңдеу);

- тамақты бір реттік тұтыну үшін дайындау;

- тағамды сақтау ережелерін сақтау (+10ºС төмен температурада 24 сағаттан артық емес сақтау);

- шикі және дайын тамақ өнімдерін бөлек сақтау;

- тамақ дайындамас бұрын және тамақ дайындау процесінде әр үзілістен кейін, тамақ ішер алдында, дәретханаға барғаннан, серуендегеннен, жануарлармен байланыста болғаннан кейін қолды мұқият жуу;

- ас үйді таза ұстау;

- тағамды жәндіктер, кеміргіштер және басқа жануарлардан қорғалған жерде сақтау;

- таза суды ішу және тамақ дайындау үшін пайдалану. Егер судың сапасы күмән тудырса, оны қолданар алдында қайнатыңыз.

Ата – ананың жеке мысалы – балаға дұрыс үйретудің ең жақсы тәсілі.

Осы қарапайым кеңестерді орындау жедел ішек инфекциясын болдырмауға көмектеседі және Сізді және жақындарыңыздың денсаулығын сақтауға ықпал етеді!

Жаңартылған күні: 22.02.2024 12:27
Құрылған күні: 22.02.2024 12:27

Текст